WEEE registratie

De Nederlandse wetgeving verplicht producenten en importeurs van elektrische en elektronische apparatuur zorg te dragen voor de inname en recycling van de apparaten die zij op de markt brengen. Registratie bij de overheid is hiervoor noodzakelijk.

Gebruik in huis

Uiteindelijk gaat vrijwel ieder apparaat een keer kapot of wordt afgedankt. Niet iedere consument brengt zijn afgedankte apparatuur dan naar de milieustraat. Dikwijls verdwijnt een oude zaklamp of elektrische tandenborstel eerst in een la of belandt een versleten stofzuiger in een verloren hoek op zolder. En heel wat apparaten gaan mee met het restafval. Zonde, want door ze te recyclen krijgen alle apparaten een tweede leven.

Inzameling e-waste

Een deel van de consumenten brengt hun apparaten naar de milieustraat of leveren die in bij winkels. Weee Nederland gelooft daarnaast in het lokaal inzamelen bij bijvoorbeeld scholen of sportclubs. Dit vergroot de bewustwording bij volwassenen en kinderen. Ze zijn actief betrokken en zorgen er zo voor dat meer apparaten kunnen worden gerecycled. Daarom organiseren we samen met met onze partners inzamelacties, zoals de E-waste race en Weeelectric. 

Sortering e-waste

Vanaf de milieustraat, winkels en andere inzamelpunten gaat e-waste naar de sorteercentra. Daar wordt het gesorteerd en klaargemaakt voor afvoer naar gespecialiseerde verwerkers. Door dit werk te laten doen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bieden wij deze mensen een nieuwe kans. Bekijk hier het filmpje dat wij hierover maakten.

Recycling

De gespecialiseerde verwerkers maken van het gesorteerde afval grondstoffen voor nieuwe producten. Zo wordt de keten gesloten en dragen we met elkaar bij aan een duurzame economie.